Ebon Virres Varieté

Jag har under en tid samarbetat med Broder John på medeltida banketter i Skokloster. Broder John är även känd som Johnny McI och Johnny Andersson. Där har det varit full rulle med trollkarlar, fakirer och musik. 1999 i juli förvandlades Broder John till Ebon Virre och medeltiden byttes ut mot sekelskiftet, banketter mot varieté.

Vi var 8 artister som utgjorde årets varieté. Det var förutom Ebon Virre själv Clådette, gift med Ebon. Clådette ville hemskt gärna stå i centrum hela tiden och då Ebon var väldigt förtjust i oss andra flickor stod vi inte så högt i kurs hos henne. Hon försökte knuffa ned mig från scenen, bara det! Jag hette Mag-dalena från Mellersta Orienten och dansade med raringen Mag-nus, en ca 1,5 m lång boa. Det är inte helt lätt att regissera ormar speciellt när de helst vill vara ute i den varma goa solen.

Missj'ö Kuriosité trollade och charmade damerna så det stod härliga till. Starke Adolf var väldigt duktig på att lyfta vikter, även om de var aningen tunga för honom. Han utmanade publiken på fingerkrok. (De fick dock inte vara äldre än 10 år och helst lite veka av sig.) Den undersköna Malino dansade, skuttade och jonglerade på lina till allas förtjusning. Allt ackompanjerades av Handlaren Pettersson från Yxlan på dragspel och bodbiträdet Bodén från Boden på dragspel och saxofon.

Vi hade en tuff vecka. 3 föreställningar om dagen i 5 dagars tid. Det största problemet var nog vinden. Malinos käglor blåste bort, taket till scenen blåste sönder. Det värsta som hände var nog när Missj'ö Kuriosité, även känd som clownen Gajoni, skulle blåsa eld. Vinden vände och han brände sig rejält i ansiktet. Det svåraste för mig var nog att spela teater. Att spela en person som vill vara i centrum, gillar Ebon Virre och musikerna, särskilt bodbiträdet Bodén, när man egentligen är tillräckligt nervös för att dansa med orm var en utmaning. Men jag fick jättemycket stöd av de övriga rävarna i ensemblen. Så jag är ganska nöjd. Mag-nus visade sig ha en egen vilja och ville inte alltid ner i scenkorgen igen. Då det blåste och var lite svalare (bara ca 25 grader) gick det bra. Men när solen sken och det var varmt...... Att få ned 50 cm spikrak boa i en korg när han inte vill är inte det enklaste. Han skötte sig jättebra och jag kommer att sakna honom. (Han var bara till låns.)