Intervju i Tara

 

Magdans kräver rak rygg med råge i. Då vinner den respekt. Det säger Maria Hansson, som inte längre dansar på krogen.

Radhuset ser alldeles vanligt ut, men i källaren finns en dansstudio och bakom speglarna finns 20 års olika dräkter i glitter, guld och glimmande färger.

Maria Hanssons firma säljer Orienten som dans, dräkt, friskvård eller fest.
- Förutom att jag tar beställningar, brukar jag sy en rajtan tajtan-dräkt om året till mig själv. När jag blir gammal ska jag bara sy och lära mig mer om broderi.

Maria Hanssons skapelser skulle kunna få After Dark-gänget gröna av avund. Hon tar ut svängarna och är inte rädd för det pråliga, dramatiska och djärva. Hela tiden håller hon på att sy om, ändra, lägga till eller ta bort.

Det är likadant med dansen. Hon håller sig á jour genom att resa till New York eller Tyskland för att ta lektioner för olika lärare.

- Vad är det som är hett i Kairo eller Libanon just nu? Dansen utvecklas hela tiden, och fullärd blir man aldrig, säger Maria, som ändå dansat i över 20 år.
Idag tycker hon att hon gick upp på scen alldeles för tidigt.

- När en restaurangägare ringde, tackade man ja. Jag minns usla framträdanden med rökmaskiner på gamla diskoteket BZ i Stockholm.
Numera tycker Maria att dansen inte hör hemma på krogen.
- Nej det är som att kasta pärlor för svinen. Själv dansar jag aldrig på borden eller på svensexor. Har man en rak rygg med råg i och säger tydligt nej, blir man behandlad med respekt.

Marias verksamhet riktar mest in sig mot företag. Hon syr ihop fester med orientaliska förtecken och samarbetar med fakirer och andra proffs i branschen.
Hon arrangerar också kick-offer av det annorlunda slaget och erbjuder även friskvårdsprogram. Och så undervisar hon förstås.
- Vissa kroppsdelar blir vältränade av den orientaliska dansen, till exempel framsidan av låren, vaderna och översidan av armarna. Fast jag går också på bodypump och yoga för att hålla mig i trim, berättar Maria.

Det är gott om jobb - Tothmes Dans & Design som Marias firma heter - behöver inte frukta konkursdöden. Intresset för Orienten ökar i samma takt som Bush försöker få oss at tro att djävulen är arab. Och det är inte bara i Sverige som intresset är stort och ökar. Maria berättar att det är likadant i Tyskland, Norge, Danmark och i Finland - säkert i ännu fler länder.
- Det är ett världsomspännande systerskap, och det finns både svenska och internationella nätverk. Var du än är i världen kan du träffa någon som älskar den orientaliska dansen, kulturen och musiken.

 

Införd i Tara nr 10 2004