Att dansa med slöja
Ett modernt påfund eller belagt i historien

Att en slöjdans på ett eller annat sätt ingår i repertoaren är välkänt. Mångas vision av magdans är ju en mystisk jättevacker kvinna som skrider in på scen insvept i 7 slöjor som hon under dansens gång konstfullt tar av sig. Men vad har slöjan för historia i vår dans egentligen. Är det en gammal sed eller är det ett relativt modernt påfund?

Slöjdansen som vi känner den idag verkar ha tagit sin början med en dans som Samia Gamal gjorde på 1940-talet, det är första gången man ser en dansös med slöja på film. Efter det tog dansandet med slöja två vägar. I Egypten valde man att använda slöjan i inledningen, att gå runt några varv i men sedan lägga bort den när de väl börjar dansa. Amerikanerna däremot valde att använda slöjan genom hela dansen. De har utvecklat slöjdansen till en tekniskt avancerad dans där de t.o.m. använder två eller fler slöjor samtidigt.

Slöjdans innan Samia Gamal?
Det finns gamla fotografier på kvinnor som eventuellt var dansare som håller näsdukar i händerna. Men då skall man också komma ihåg att många av dessa fotografier togs av
s k. Orientalister* som ville ha lite lokal färg i bilderna och bad kvinnorna att hålla i t.ex. tamburiner, krukor, en sjal eller något annat som gav den känslan de ville ha i sin bild.

Mer pålitliga är de persiska mosaiker med kvinnor som står i danslika poser och håller en sjal i vardera hand.
En fantastisk bronsstatyett, från ca 100 e kr, visar en kvinna helt inlindad i en stor slöja. Hon håller tyget spänt över höften som när man dansar i en mileya och vill visa en rörelse.
I boken ”Serpent of the Nile” berättas det om en fransk författare och Music-hall artist, Colette, som var verksam i början av 1900-talet. Hon dansade bl.a. med en lång slöja. Isadora Duncan dansade med slöjor runt sekelskiftet, långt innan Samia Gamal var verksam. Så att dansa insvept i eller med en slöja har nog funnits tidigare men inte i den form som vi känner den.

Rysk influens
Samia Gamal hade täta kontakter med kung Farouk (Farouk avsattes 1952). Han hade två döttrar som dansade ballett för en rysk lärarinna, Mme. Ivanova. Så det föll sig naturligt att Samia tog några lektioner för Mme. Ivanova för att bl.a. få hjälp med armarna. Tipset hon fick var att hålla i en slöja för då kunde hon inte tappa armarna.  Samia Gamal började därefter ofta sina danser med att komma ut på scenen med en flygande slöja, gärna i silke.

Resten är, som man brukar säga, historia.

De sju slöjornas dans
Det finns en dans som ofta nämns när det talas om slöjdans. De 7 slöjornas dans. Många säger att den är belagd i historien genom myterna om Ishtar/Inanna.

Den tidigaste myten, den om Inanna, berättar att Inanna reser till underjorden för att ära sin syster, Ereshkigal, som är underjordens drottning. Inanna lämnar också en pant vid varje port, även här sju stycken.  Systern, Ereshkigal, är en riktig elaking och hon dödar Inanna. Men som så ofta i mytens värld räddas Inanna tillbaka till livet av vänner. Dock inte av sin make, Dumuzi. Han hade inte ens sörjt att Inanna var död. Inanna blir då så arg så hon ber Ereshkigal ta honom med sig tillbaka till dödsriket.

En liknande myt berättas om Ishtar. Hon beger sig till underjorden för att hämta tillbaka sin make, Tammuz, som dött. Myten berättar att Ishtar vid dödsrikets sju portar måste lämna en pant men det myten förtäljer inte heller här vad panten består av.

Är det vetenskapligt belagt att de "7 slöjornas dans" kommer från dessa myter?
Många författare och musiker bl.a. Richard Strauss och Oscar Wilde använde sig av historien om Ishtar/Inanna i sitt skapande. Man får betänka att dessa herrar skapade sina epos långt innan människan hade lärt sig att tyda de gamla skrifterna. Så man kan inte dra en historiskt riktig länk mellan ”De sju slöjornas dans” och Ishtar/Innana.
 

*Människor som reste runt i Arabvärlden, med fördel Egypten, som Gustave Flaubert men även vår egen Selma Lagerlöf. De var egentligen inte så intresserade av verkligheten utan "visste" vad de skulle få se.
Maria Hansson Österlund 2003