Ordförklaring

Inte alls heltäckande men jag kommer att fylla på efterhand.
Saknar du nått ord - skicka en rad så skall jag försöka förklara!


Innehållsförteckning

 
Accordion
Albi
Assaya
Baadia Masabny
Baladi
Banat
Burqa
Daf
Farid el Atrash
Fellahi
Gamil
Gahwazee
Habibi
Hob
Hawa
Leyl
Magdans
Mileya Leff
Ney
Orientalisk dans
Oud
Ramadan
Samia Gamal
Tabla
Taheya Carioca
Uttal
Zourna

Accordion

Dragspel

upp igen


Assaya

Käpp, Raqs el Assaya betyder käppdans. På skämt kallas även väldigt smala personer Assaya på arabiska.

upp igen


Ayoub

En rytm för khalegee-musik, musik från persiska viken.

upp igen


Baadia Masabny (Badia Masabni)

Startade en egyptisk Music Hall i Kairo efter västerländska förebilder 1929. Där erbjöds underhållning av olika slag och naturligtvis dansshower. Baadia lyfte den folkliga dansen till scenen med hjälp av koreografer. Den folkliga dansen var ganska stillastående, nu tvingades dansöserna att utnyttja hela scenen. Även dansösernas expressiva armrörelser kommer från Baadia. Traditionella dansare var nära sin publik men på stora scener syns inte små intrikata rörelser.
Baadia ligger troligtvis även bakom den tvådelade "glitterbikinin" och användandet av slöja. Hon kan ha inspirerats av Isadora Duncan som var verksam vid den här tiden. Och naturligtvis av Hollywood.

upp igen


Baladi, Balady

Balad betyder "land" eller "från landet". Används för en dansstil som uppstod i slutet av 1800-talet när människor flyttade till städerna. Många var arbetslösa artister som började uppträda på caféerna. Dansen är ganska återhållsam i sina rörelser, inga yviga armgester fick plats mellan caféborden.
Suheir Zaky dansade balady-stil.

upp igen

Banat

Betyder "flickor". Kommer av "bint", flicka.

upp igen

Burqa

Mask som används för att skyla ansiktet. När man dansar Mileya Leff kan den vara ett nät med eller utan paljetter. Används även inom beduindanser och danser från Alexandria.

upp igen

Daf

Tamburin

upp igen

Farid el Atrash

Född i de syriska bergen 1910 blev Fard el Atrash en av de ledande kompositörerna inom Arabisk klassisk musik. Han var även en av de största manliga skådespelarna och sågs ofta i filmer jämte Samia Gamal (som även var hans flickvän) och Tahia Carioca.
Farid el Atrash var även en duktig oudspelare.

upp igen


Fellahi

Fellah betyder bonde/från landet. En dans och musikstil från södra Egypten. Dansarna har ofta stora, vida, blommiga klänningar när de dansar.

upp igen


Ghawazee

Egyptisk zigenardans. I dag finns några få familjer kvar i Egypten som tillhör de gamla dansfamiljerna. Mest känd är familjen Mazzin.

upp igen

Magdans

Den mest kända av arabvärldens danser. Har växt fram ur Kairos kabaretscen på 1950-talet. Idag dansas magdansen ofta till popmusik.
Se mer under Info/historia, Badia Masabny

upp igen


Mileya Leff

Dans med stor svart slöja och ofta en burqa för ansiktet. Stilen är skämtsam och tuff. Dansösen kommer ofta in med slip-in skor med höga klackar, tuggandes tuggummi. Dans med humor.

upp igen

Ney

Nay är en kantblåst flöjt som ursprungligen kommer från Iran och centrala Asien. Ett både klassiskt och folkligt instrument.
Se även info under Info/musik.

upp igen


Orientalisk dans

Jag använder uttrycket som ett samlingsnamn för alla danser i Nordafrika, Arabvärlden och Turkiet. Att sätta likhetstecken mellan "orientalisk dans" och "magdans" är att likställa Svensk folkdans med vals, alltså lite väl snävt.

upp igen


Samia Gamal

Född 1924 i en liten egyptisk by. Kort därefter flyttade hennes familj till Kairo. När Samia blev äldre fick hon en plats i Baadia Masabnys cabaret. Efter ett tag som solist ville hon förnya sig och inkorporerade influenser både från balett och latinamerikanska danser. Det sägs också att Samia var den första dansösen som dansade på höga klackar.
Samia arbetade även som skådespelare bland andra med Farid el Atrash.
Se Samia dansa.

upp igen


Tabla

Det arabiska namnet på den timglasformade trumman. I Turkiet kallas den darbukka.

upp igen

Zourna

Ett mycket gammalt instrument oftast använt utomhus p.g.a. sitt starka ljud. Zournan ser ungefär ut som en trumpet i trä. I Sverige är vi lyckligt lottade som har Ziya Aytekin, en av världens bästa zournaspelare.

upp igen


Ramadan

Ramadan infaller dagen efter det att nymånen siktats på himlen. I år börjar Ramadan 27 oktober (2 ramadan 1424).
Islam har 5 grundpelare, Trosbekännelse (Shahada), Bönen (Salat), Allmosan (Zakat), Fastan (Saum), Vallfärden (Hajj)
Under fastemånaden avstår man att äta, dricka, röka och ha sex mellan gryning och skymning. Gravida, kvinnor som ammar, sjuka, svaga, barn och folk på resande fot är undantagna från fastan. Om fastan avbryts av t.ex. sjukdom kan de dagarna tas igen vid ett senare tillfälle.
Syftet med fastan är att hungern är ett sätt att bli medveten. Kan man kontrollera en så stark drivkraft som hungern kan man även kontrollera sitt liv.

upp igen


Habibi

Habibi är nog det första ord man lär sig på arabiska. Det betyder "älskling". En av våra duktiga dansöser på 80-talet kallade sig Habiba.

upp igen


Uttal

Du har säkert sett att vissa ord börjar med en 7 eller en 3.
7 uttalas som H (som i namnet Abdel Halim Hafez)
3 uttalas som A (som i namnet Aida)

upp igen


Hawa

Kärlek

upp igen


Gamil

Vackert, fint

upp igen


Hob, 7ob

Kärlek

upp igen


Leyl

Natt

upp igen


Alb, albi

Hjärta

upp igen


Taheya Carioca (Tahia Kariooka, Tahiyya Karioka, Taheya Karyooka)

Född 1915. Började dansa ballett men blev snart erbjuden jobb i Baadia Masabnys cabaret. Namnet "Carioca" fick hon för sin kärlek till brasilianska rytmer som hon även införde i sin show. Taheyas karriär gick spikrakt uppåt från 1930-talet. Hon gjorde runt 120 filmer förutom sina shower och tv-framträdanden.
Taheya Carioca dog 1999.

upp igen


Oud

Stränginstrument besläktat med vår luta. Det finns olika typer av oud med olika många strängar. Den äldsta oud som hittats fanns i en egyptisk grav daterad 1500 f. kr.

upp igen


 

 

 
Saknar du nått ord - skicka en rad så skall jag försöka förklara!