Egyptisk dans | Turkisk Dans | Isisvingar

 

En historieöversikt över bruket att dansa med Isisvingar

De senaste åren har fenomenet med Isisvingar exploderat i magdansvärlden. Och inte bara där. Fusiondansare av alla de slag gillar de storslagna vingarna. Men var kommer användandet av vingar ifrån? Är det ett nytt fenomen eller finns det äldre rötter? Efter en del forskande och diskuterande med kloka hjärnor har jag kommit fram till att Isisvingar har en ganska lång historia.


1862 föddes en kreativ kvinna vid namn Loie Fuller i Chicago. Redan som barn började hon uppträda på olika varietéer. Trots att Loie Fuller blev känd med sin ”Serpentine Dance” i USA kände hon sig aldrig respekterad som dansare. Runt 1890 började Loie Fuller utveckla ett nytt sätt att förhålla sig till dans och koreografi. Det varma mottagandet hon fick i Europa övertygade henne om att flytta. Hon hamnade i Paris och började dansa på den kända franska varietéen Folies-Bergère.


Det är ”Serpentine Dance” som är grunden till användandet av Isisvingar. Loie Fullers kostymer bestod av böljande tyg och där kjolarna blev allt vidare. Vid något tillfälle satte hon fast pinnar i fållen för att ytterligare kunna flöda med tyget och succén var född.
Folies-Bergère är föregångaren till de glittriga showerna i t ex Las Vegas så hoppet för Loie Fullers ”Serpentine Dance” är inte så långt. Exakt när vingarna blev fristående är inte belagt men inom varietén fanns även bruket att dansa med solfjädrar som är snarlikt (och en annan accessoar som också flyttat till magdanssfären).


I USA verkar det ha varit Ayshe, en dansös i New York, som först använde vingar i en koreografi i mitten av 1980-talet. Ayshe dansar något hon kallar ”ancient Pharaonic dance” där Isisvingarna är en förlängning av hennes armar när hon föreställer Isis, den egyptiska gudinna som ofta framställs med vingar. Det verkar även vara Ayshe som börjat plissera tyget så att vingarna ser ut som de gör idag.


En av de tidigaste visade danserna med Isisvingar i Skandinavien var troligtvis Shakira från USA när hon dansade till suggestiv musik med stora guldfärgade vingar på Oriental Dance Festival of Finland i Åbo 1996.

Maria Hansson 2011


 

 
Skriv ut artikeln
Referenser
(http://en.wikipedia.org/wiki/Loie_Fuller)
(http://en.wikipedia.org/wiki/Isadora_Duncan)
(http://www.pitt.edu/~gillis/dance/ruth.html)
(http://www.wingsofayshe.com/about.html)
Morocco
Samt diskussioner med Kay Artle och Ulla Edenmark
Tothmes Dans & Design