Egyptisk dans | Turkisk Dans | Isisvingar

 

Turkisk dans

Precis som i Egypten finns det olika grenar av dans, kabaréstil/magdans och folkdanser. Men även en rik ballettradition efter Dame Ninette de Valois som inviterades till Turkiet 1947 och grundade Turkiska Ballettakademin. 

En trolig orsak till varför folkdanserna har överlevt är att de har inkorporerat nya element och utvecklats. Turkiet har varit befolkat i tusentals år och har därför en rik dansmylla att gräva ur.

Folkdans

Dans från Svarta Havet

Folkdanserna har olika karaktär beroende på från vilken del av Turkiet de kommer och i vilket sammanhang de dansades, vid bröllop, festivaler, under religiösa eller nationella helgdagar.  Danserna visar på olika sociala roller för män och kvinnor. Vissa av danserna är återspeglingar av dagliga aktiviteter, medan andra berättar en historia.

Detta är på intet sätt en fullständig översikt över folkdanser i Turkiet utan bara ett fragment av de vanligaste.

Halay
Ordet Halay kommer ursprungligen från ”Alay” som betyder ”många människor”. Halay dansas i östra, syd-östra och centrala Anatolien och är en spektakulär
dans där kvinnor och män som dansar tillsammans formar led eller cirklar. Man håller varandra i händerna, på axlarna eller krokar i lillfingrarna.

I Stockholm finns klubbar där man dansar Halay bl.a. Ali Baba Shejk n’ belly club och Zeybek Bar.

Cepikli
En form av bröllopsdans som speglar brudparets lycka. Kvinnor och män dansar tillsammans, ofta vända mot varandra. Männen agerar ledare och bestämmer figurerna. Rytmen är livlig och dansarna har mycket energi. Dansas i östra Anatolien

Zeybek
Det är sällan män och kvinnor dansar Zeybek tillsammans. Männen inleder dansen med att individuellt eller i mitten av en grupp långsamt börja dansa till musiken. Långsamma och kraftfulla figurer visar männens styrka och stolthet. Ordet Zeybek betyder ”Broder” eller ”Vän”. Dansas i regionen vid Egeiska havet.

Siksara
En dans från Svarta Havet som inspireras av fiskarna och havets rörelser men även av de arbetande människorna. Siksara dansas oftast i led av män och kvinnor. Musiken och dansrörelserna är ganska snabba och livliga.

Keklik
Keklik betyder ”Fågel”. Varje dansare visar Kekliks samhörighet med naturen och möten med jägare. Musiken varierar i tempo beroende på vad som visas.

 

Magdans

Turkisk magdans finns beskriven från 1920 och framåt, alltså ungefär samtidig med den egyptiska.
Magdansen har utvecklats till att bli mer livlig i Turkiet. Dansaren använder scenutrymmet till fullo och är mer energisk och akrobatisk. Det är inte helt ovanligt att få se en dansare gå ner i spagat under sin show.
De har även rörelser på golvet kvar (floorwork), det är nästan helt borta från den egyptiska scenen.

Özel TurkbasDet finns de dansforskare om säger att turkisk magdans endast handlar om sex. För att slå igenom måste dansaren vara väldigt sexig med minimala kostymer eller uppträda utmanande på annat sätt.
Som tur är finns det andra som inte håller med.  En av de stora dansarna, Özel Turkbas, har efter det hon flyttade till USA på 70-talet skrivit böcker där hon bl. a. säger att ”- En dansare måste behålla sin självrespekt och behandla dansen som något vackert och spirituellt”.

Men det är svårt att bortse från sexualiteten när man ser de turkiska kostymerna. Skurna så hela benet upp till höften syns och ofta baserade endast på BH och trosa, där man undrar hur det hela sitter kvar, är det lätt att bli distraherad från rörelserna även om de är stora och utmanande.
Nu börjar dock det egyptiska modet med aftonklänning komma men det lär nog inte slå igenom lika stort som i Egypten (och i Sverige).

Dock finns det undantag. Nesrin Topkapi och Princess Banu tillhörde en annan kategori dansare. Nesrin Topkapi var den första som fick uppträda på TV som förbjudit sändningar av magdans. Och Princess Banu sägs tillhöra den egyptiska skolan inom den turkiska magdansen.

I Istanbul kan man gå på större shower där både magdans och folkdans blandas. Här kan man hitta de bästa solodansarna.
På mindre restauranger hittar man dans av ojämn kvalitet. En viktig detalj för turkiska dansare är att de kan spela fingercymbaler. När de spelas i otakt till inspelad musik kan det bli för mycket även för en härdad dansare.
Sulukule heter ett område på den orientaliska sidan av Bosporen där många zigenare bor. Där kan man få se dans i hemmen. Männen (pappan, brodern) är musiker och kvinnorna (dottern) dansar. Vid sidan om står mamma och tar betalt.

Musiken som magdansöserna använder är snabb och livlig. De har inte långsamma improviserade partier som i egyptisk musik. Däremot har dansarna fler rytmer att välja mellan. En vanligt förekommande, Karsilamaa, är en 9/8-delstakt till skillnad från de egyptiska som oftast är 4/4-delstakt.
Musiken i Sulukule är mer långsam och ofta synkoperad, lite mer svårdansad än vanlig turkisk musik.

 

Skriv ut artikeln
källa: Internet
© Tothmes Dans & Design